virus apakah ini???

11 08 2008

Bila aku tekan ctrl+alt+del utk task manager jadi cam ni.

Virus apakah yg menyebabkan jd cam ni?? atau disebabkan aku end task program windows yg running…

sebelum ni aku tgk dia punya proses cpu hampir 100 dan memory pun tinggi…

Bila aku scan mlalui safe mode menggunakan GVR dan dpt detect beberapa file virus. Hasilnya proses cpu menurun tetapi memory masih tinggi.

Antara program yg running pada task manager aku dapati bkn program windows ialah dllhost, smss, winlogon dan ada beberapa file lg… dllhost memang virus apa yg aku dapat info dr pak cik google…

Dalam analisis aku smua pc kat tempat aku keje telah kena masalah ini. tetapi dia punya task manager ok je…

Masalah Bila aku taip regedit dan msconfig jd cam ni huuuu… tp xpe nant aku selesaikan mslh ni.. idea aku nk try copy yg kat pc ok dan paste kt pc yg da mslh cam ni.. ok ke???

kalu korang ada idea atau cadangan bgtau ye….

Advertisements




noooh

8 07 2008

Soalan :

apa tu Noooh??? selalu keluar bila sy open computer. Jika virus mcm mana cara nak buang selain dr format hard disc??

apa yang saya tau dan faham anda boleh buang virus tersebut dgn menggunakan perisian killbox dan anda blh rujuk sumber yg sy berikan di bawah…

Di sini ada beberapa rujukan yg anda boleh  rujuk utk buang virus tersebut… selamat mencuba 🙂

knizam.com

ghiath





virus pet32

16 06 2008

Pagi semalam aku terima satu laptop oleh Cikgu. Masalah laptop tersebut bila kita double click dia akan ada kuar error/mesej (maaf xde gambar nk ditunjukkan) dan folder tersebut tidak boleh di buka. Sekiranya kita buka secara explore dapat buka.. aku dah dpt agak ini mesti virus. Aku check2 ada virus pet32.. aku pun scan la hd laptop tu… sampai la ke petang waktu nak blk.10 minit waktu bekerja nak habis.. so aku tgk antivirus karpersky x detect… last2 malas nk tunggu aku pun pergi

ke start->run->taip regedit

lepas tu bila registry editor dibuka aku pergi ke edit->find->taip pet32.

selepas itu bila dah jumpa aku terus delete file pet32 di registry editor. Kemudian aku repaire registry menggunakan GVR. Pastu aku pun test double click pada mana2 folder alhamdulillah semuanya dah ok.. So jgn buang masa je nk scan2 terus je buat langkah2 di atas utk buang virus pet32..





pendapatan sambilan

4 06 2008

Alhamdulillah, syukur kpd Allah dgn rahmat dan keberkatan aku dilimpahi dgn rezeki dan kesihatan.. walaupun sumber pendapatan tidak seberapa banyak tp aku sungguh gembira kerana pendapatan sambilan aku meningkat…

Pendapatan sambilan adalah penting bg kita lagi2 dengan keadaan ekonomi dan harga yang melambung tinggi… dengan adanya pendapatan sambilan ini akan mengukuhkan ekonomi dan sedikit sebanyak menampung keperluan kita… Bagi yang umur muda2 ni leh menabung dahulu dan mencari pengalman dalam memperolehi pendapatan secara sambilan….

Pelanggan aku telah bank in pembayaran utk projek iklan.

Ini kali pertama aku dapat wang dari iklan nuffnang walaupun baru bermula pada awal tahun ini… walaupun sedikit tetapi cukup utk membakar semangat aku… terima kasih nuffnang…

Posting  menarik yang aku ingin kongsikan kepada anda yang aku baca dari blogger pada hari ini :

masalah windows dengan virus

KUALA LUMPUR: Pengguna komputer diingatkan lebih berhati-hati berikutan kemunculan sejenis virus yang mampu mengganggu sistem dan aplikasi komputer dikenali dengan ‘Virus 666’.

Kehadiran virus itu dapat dikesan pada pemacu utama C (C Drive) melalui fail bertajuk HELP.ME!!.html. Jika fail itu dibuka, satu fail lain akan muncul pada skrin komputer yang memaparkan perkataan ‘Kiriman Dari Neraka’ yang turut menyentuh beberapa isu, selain nama pelayan turut diletakkan di bahagian penjuru bawah fail itu.

Virus itu dikesan beberapa bulan lalu mula mengganggu dunia maya dan kebiasaannya dikenali dengan nama fail flash.10.exe.

Dipercayai semua sistem komputer boleh dijangkiti virus itu sebaik membuka fail mesej yang tertera ‘Kiriman dari Neraka’.

sumber : hmetro

Bila Pelukis kartunis dengan adanya blog

Ini salah satu hasilnya.. sila ke blognya utk melihat lebih detail dan membuat tempahan.

rujukan : noorizamshah

Hasil Open source software buat movie

rujukan : ubuntumelayu





flash.10.exe

25 11 2007

Pernahkan anda terkena virus ini flash.10.exe?… jangan bimbang di bawah ini ada tip utk clean virus tersebut dan juga ada removalnya..

Tanda komputer anda kena virus flash.10.exe bila adanya file ini Flash.10.exe, Trojan.VB.ayo.
File-file yang berkaitan:

%My Documents%\MY PICTURES\AWEKS.PIKZ
%My Documents%\MY PICTURES\SERAM.PIKZ
%My Documents%\MY SECRET.FOLD
%Program Files%\COMMON FILES\MICROSOFT SHARED\DAO\MSN.msn
%Program Files%\COMMON FILES\MICROSOFT SHARED\MACROMEDIA.10.EXE
%System%\cmd.com
%System%\dxdiag.com
%System%\FLASH.10.EXE
%System%\JambanMu.com
%System%\msconfig.com
%System%\ping.com
%System%\regedit.com
C:\DOCUME~1\ALL USERS\START MENU\Programs\Startup\(EMPTY).EMPTY

Langkah-langkahnya

  • Kill the process flash.10.exe and remove flash.10.exe from Windows startup.
  • Gunakan Removal: flash.10.exe dengan RegRun.(download regrun di sini)
  • Unzip file yang di download dalam komputer anda.
  • Buka executable file untuk start program installation.
  • ikut arahan installer instructions.
  • At the end of installing software on your computer you will be prompted to run “Scan for Viruses“.
  • Wait for a couple seconds to finish scanning.
  • Click on the “Fix Problems” button.




clean brontok

25 10 2007

Cara menghapuskan virus brontok .

Guna tool removal free utk remove Brontok virus.
1. CompactbyteAV2. GData Anti…Worm

3. Sophos BRONTGUI

4. Kaspersky Brontok Removal Tool

5. BitDefender Brontok Removal Tool

6. Brontok Washer(Most Effective against Brontok Virus)

7. OgAV

run salah satu tool removal yang anda pilih. jika anda ada masa anda boleh run semua tool removal tersebut tp bukan dalam masa yang sama agar virus tersebut 100% dapat di hapuskan…

selamat mencuba.