Ubuntu : driver wireless acer 4520

15 08 2008

Alhamdulillah berjaya gak aku install driver wireless di laptop aku(acer 4520) di Ubuntu 8.04 hari ini.. banyak kali try dan try dan try akhirnya berjaya gak… tetapi belum test lagi berfungsi ke x… nant aku bgtau blk bila test dgn wireless nant..

Bagaimana nk install driver ni nant aku post artikel ini next time k.. Aku nk pastikan dulu berjalan dgn lancar x…





wine untuk run program windows di linux

6 08 2008

Salam sejahtera dan smg smua sihat blake…..

hari ni ambo nak tanya ko awok2 dan demo2 semua kenapa anda tidak boleh memilih ubuntu???
isu atau masalah yg sering dilontarkan oleh pengguna windows kenapa tidak terima ubuntu antaranya sy tdk blh guna program dalam windows seperti photoshop bg designer, flash bg buat animasi dan software lain2 lg…

Di sini sy nk tunjuk kpd awok2 dan demo2 semua bhw ubuntu mmbolehkan anda guna program windows seperti flash, photoshop, winamp dan lain2!!!!!!!!

anda tidak percaya??? anda inginkan bukti???
nah anda nilai dan lihatlah sendiri!!!!!!!!!!


Anda boleh menggunakan wine-door utk install program dlm windows ke ubuntu. anda juga boleh menggunakan wine.

so anda fikir-fikirlah!!!!!!!!!!!!
kita sama2 berusaha utk meningkatkan ilmu dan pengetahuan dalam penggunaan linux ubuntu!!!!!!!
anda boleh daptkan info yg menarik dan bayk dlm versi bahasa melayu lg di ubuntumelayu

nanti aku pos utk korang semua mcm mana nk install program windows dalam linux menggunakan wine. tunggu tau!!

Ni antara snap yg aku ambil ms install aplikasi yahoo mesengger, photoshop dan notepad++


..





transformasi winxp ke os lain

9 07 2008

transformasi ini bermaksud utk menukarkan interface sahaja bukannya sistem. Anda tidak perlu install OS atau buat beberapa partition utk install os yg lain.saya pun dah cuba buat transformasi ni ke vista. ni hasilnya

transformasi winxp ke vista kilk download

transformasi ke os lain sy  lum cuba lg…

tukar winxp ke mac os klik utk download

tukar winxp ke FlyakiteOSX klik utk download

winxp ke fedora klik utk download

winxp ke ubuntu klik utk download

Sumber : transformasi winxp





Update E-Maj selepas 2 minggu dikeluarkan

16 05 2008


Sambutan yang hangat mcm goreng pisang itulah yang boleh dikatakan kpd majalah e-maj… majalah ebook mengenai ubuntu… sudahkah anda memilikinya? jika belum sila download di sini.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai majalah e-maj dan mendapatkan versi sebelum ini serta ingin mengenali lebih dekat lagi mengenai ubuntu sila ke blog melayu ubuntu.

Terima kasih syahid zul 🙂
teruskan usaha anda…
.





free CD ubuntu

14 02 2008

Alhamdulillah dah sampai cd ubuntu versi 7.10 yang aku order heeee… Buka-buka ada 2 Cd Ubuntu … satu untuk 64-bit PC dan satu lagi utk PC.. Pastu dia bagi 4 sticker ubuntu…. harga semuanya freee…. heeee….

Aku buat order kat web pada 25-01-2008 Pihak company hantar kat aku pada 29-01-2008….  Pastu sampai kt aku pada hari ni 14-02-2008… kira ok la free dan x lama sangat masa yang diperlukan utk pos cd tersebut… terima kasih…. 🙂

kalu korang nak order sila ke free cd ubuntu