virus apakah ini???

11 08 2008

Bila aku tekan ctrl+alt+del utk task manager jadi cam ni.

Virus apakah yg menyebabkan jd cam ni?? atau disebabkan aku end task program windows yg running…

sebelum ni aku tgk dia punya proses cpu hampir 100 dan memory pun tinggi…

Bila aku scan mlalui safe mode menggunakan GVR dan dpt detect beberapa file virus. Hasilnya proses cpu menurun tetapi memory masih tinggi.

Antara program yg running pada task manager aku dapati bkn program windows ialah dllhost, smss, winlogon dan ada beberapa file lg… dllhost memang virus apa yg aku dapat info dr pak cik google…

Dalam analisis aku smua pc kat tempat aku keje telah kena masalah ini. tetapi dia punya task manager ok je…

Masalah Bila aku taip regedit dan msconfig jd cam ni huuuu… tp xpe nant aku selesaikan mslh ni.. idea aku nk try copy yg kat pc ok dan paste kt pc yg da mslh cam ni.. ok ke???

kalu korang ada idea atau cadangan bgtau ye….

Advertisements




virus pet32

16 06 2008

Pagi semalam aku terima satu laptop oleh Cikgu. Masalah laptop tersebut bila kita double click dia akan ada kuar error/mesej (maaf xde gambar nk ditunjukkan) dan folder tersebut tidak boleh di buka. Sekiranya kita buka secara explore dapat buka.. aku dah dpt agak ini mesti virus. Aku check2 ada virus pet32.. aku pun scan la hd laptop tu… sampai la ke petang waktu nak blk.10 minit waktu bekerja nak habis.. so aku tgk antivirus karpersky x detect… last2 malas nk tunggu aku pun pergi

ke start->run->taip regedit

lepas tu bila registry editor dibuka aku pergi ke edit->find->taip pet32.

selepas itu bila dah jumpa aku terus delete file pet32 di registry editor. Kemudian aku repaire registry menggunakan GVR. Pastu aku pun test double click pada mana2 folder alhamdulillah semuanya dah ok.. So jgn buang masa je nk scan2 terus je buat langkah2 di atas utk buang virus pet32..





clean brontok

25 10 2007

Cara menghapuskan virus brontok .

Guna tool removal free utk remove Brontok virus.
1. CompactbyteAV2. GData Anti…Worm

3. Sophos BRONTGUI

4. Kaspersky Brontok Removal Tool

5. BitDefender Brontok Removal Tool

6. Brontok Washer(Most Effective against Brontok Virus)

7. OgAV

run salah satu tool removal yang anda pilih. jika anda ada masa anda boleh run semua tool removal tersebut tp bukan dalam masa yang sama agar virus tersebut 100% dapat di hapuskan…

selamat mencuba.