Bubble tooltips

12 06 2008

AKhirnya menjadi gak aku paparkan data dari database menggunakan tooltips bubble. Mula2 tu aku ingatkan susah ttp bila dah faham senang je… tooltips ni dia menggunakan css dan dia panggil javascript. Bagi memaparkan data dr database kita hanya perlu hantar variable php yg kita umpukkan utk memaparkan data drpd database.

Rujukan lengkap anda boleh rujuk di sini

Download lengkap file ini.

sumber lain-lain :

willcode4beer
www.web-graphics


Advertisements




active GD library on wamp

19 04 2008

GD library digunakan jika ia berkaitan dengan gambar… Biasanya error yang dipaparkan “GD library not install”.. Sebenarnya apabila kita menggunakan wamp server ia telah di install tetapi ia tidak aktif lagi..

Bagi mengaktifkan GD library pada wamp buka file php.ini dan edit pada bahagian code di bawah.

code asal yang GD library tidak aktif


;extension=php_filepro.dll
;extension=php_filter.dll
;extension=php_fribidi.dll
;extension=php_gd2.dll
extension=php_gettext.dll

code diedit yang menunjukkan GD library aktif


;extension=php_filepro.dll
;extension=php_filter.dll
;extension=php_fribidi.dll
extension=php_gd2.dll
extension=php_gettext.dll

Tanda “;” ini menunjukkan tidak aktif. manakala tanda yg tiada tanda tersebut ia menunjukkan aktif. jadi jika anda ingin aktifkan GD library tersebut hanya buang tanda “;”. Selepas itu restartapache webserver anda.

P/S : jangan lupa restart apache webserver anda.





membina web secara intranet

14 02 2008

Alhamdulillah akhirnya berjaya gak aku buat web secara intranet kat tmpt aku keje ni heee….. hepy rasanya…. lega rasanya…. ringan sero palo (ringan terasa kepala) heeee….

Banyak kali aku try dan try dan try entah berapa kali x tau…. Cari kat google dan macam2 tanya kat pak cik google tetapi tidak dapat jugak…. tanya member2 pun x dapat gak… tp akhirnya dapat gak hari ni aku cari kt pak cik google heeeee…. terima kasih pak cik…. :)…..

sebelum ni aku buat kat client dah betul tp x dpt access web kt server…. dia kuar error

forbidden You don't have permission to access / on this server.

Bagi menyelesaikan masalah ini anda perlu edit file httpd.conf pada web server apache.
# onlineoffline tag - don't remove
Order Deny,Allow
Allow from all -> yang asal Deny tukar ke Allow
Allow from 127.0.0.1
</Directory>

Ini konsep warna yang digunakan dalam web kt aku keje…. banner tu sample je… bukan yang betul2 lagi… apa komen anda tentang konsep warna??

top.jpg

pada sudut footer

footer.jpg