Buta komputer

1 02 2008

Bila mengenangkan zaman masa buta it rasa nk gelak dan kelakar plak… bayangkan pada masa tu tengok komputer pun takut apalagi nak sentuh… x sama dengan budak-budak zaman sekarang…. kecik-kecik dah pandai main game… Ada sorang member aku kerja kat sawarak dekat sekolah menengah kat kapit… dia cakap pelajar-pelajar kat dia dah belajar buat web dan guna software-software utk design…. hebat-hebat la budak-budak sekarang…. Aku belaja benda2 ni masa belajar kat poli ttp bdk skarang dah belajar waktu sek menengah lagi…. aku start kenal menggunakan asas aplikasi window seperti word, access dan power point masa ambil kursus selepas form 5 semasa menunggu result SPM..

Rata-rata org2 dulu belajar pasal komputer semasa belajar di kolej-kolej atau di ipt… kalu belajar kt rumah memang org tu anak org kaya la… kesempatan ini aku nk cerita la pasal kisah lawak member aku ni yang mana ketika jahil komputer masa-masa dulu….

Member Pertama:

Mamat ni belajar kt sebuat ipt… mamat ni memang x tau sgt la pasal menggunkan komputer… kalau lecture suruh buat tugasan menggunakan komputer dia memang akan rasa risau sangat2 coz dia x tau sangat psl komputer… so, dia pun akan menggunakan tektik minta tolong dgn budak2 pompuan… pelajar pompuan la jadi mangsa huuuuuuuu…

Pada satu ketika dia buat la satu tugasan… sedang dok menaip2 tugasan dia pun rasa nak pergi tandas… so dia tinggalkan kerja menaip sekejap utk buang air kecil… Bila sampai je kt komputer dia pun terkejut… hah!! tugasan aku dah jadi ikan…. kawan!!!! tolong aku!!! tugasan aku dah jadi ikan!!! terkejut member…. apa yg x terkejutnye… dah banyak dia taip tiba-tiba tugasan dia jadi ikan huuuuuuuuuuu….. member2 lain dah gelak… haaaaaa… haaaaa

Member kedua :

Mamat ni pun sama gak… dia pun blaja kat sebuah ipt… dia pun pandai menggunakan komputer sewaktu belajar kat ipt… Ada satu crita masa dia jahil menggunakan komputer… Dalam sebuah kelas belajar komputer… lecture sedang mengajar menggunakan komputer… Dia pun panggil lecture dan bgtau sy ni x pandai… nak pegang mouse pun takut… pegang sekejap pastu lepas balik……… nak buat mcm mana ni cik?… lecture pun kata apa awk ni… mai saya ajar… lecture pun ajarlah…

Selepas itu lecture pun pergi la kt tmpt pelajar lain plak… Pastu member aku pun relax sekejap… tgk2 pelajar lain buat keje… tiba-tiba dia pun tengok kt screen kuar pelik2…. Dia pun terus panggil cikgu… cikgu-cikgu!!!! apasal komputer saya ni…. lecture dtg dan buat muka serius awk buat apa ni?… saya x buat apa-apa pun cik… saya x sentuh pun.. mamat ni dah takut… lecture pun gelak haaaa haaaa… memang la awk x buat apapun… sebab tu jadi cam tu haaaa… haaaa…..

Kalau korang fikir ada lagi ke pelajar-pelajar zaman sekarang seperti kisah-kisah di atas?… mungkin ada tetapi kaddang-kaddang kot….


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: