Pelik tetapi benar

31 01 2008

Tentu anda rasa pelik tajuk di atas kan?…. aku xde idea nak letak tajuk apa huuuu… Hari ni nak kongsi psl pengalaman aku selesaikan masalah internet kat PPDK… apa PPDK tu? Aku sorang je yg tau kui.. kuii… kalu dpt teka belanja saya mkn tengahari heee…

Sewaktu tengah wak keje tiba-tiba kerani dtg dan dia bgtau kt PPDK minta tolong tgk masalah komputer…. so aku pun pergilah dgn jalan kaki huuu… dekat je dengan kt aku keje… sebelah tmpt aku keje je..

Bila sampai kt sana diorang pun bgtau la masalahnya…

Masalah pertama Komputer xleh masuk windows

Bila on je dia sangkut kat boot… kat screen dia papaaaaaaar…. aku lupa la tp dia ada ayat suruh tekan enter utk reboot… aku tekan enter x dpt gak.. still cam tu je… aku tanya usb keyboard ada x utk tukar coz tkan enter cam tu je mungkin ps2 ada problem… try punya try akhirnya aku tengok ada Pend drive x di cabut… so aku pun try la cabut pend drive dan try on blk… tengok2 jadi heee… solve satu masalah…

Masalah kedua :

Bila buka web yahoo atau apa2 dapat tp bila nak tgk email yahoo x dapat… pelik betul aku… nak kata web server down buka kt pc lain dapat plak… ada internet tapi bila ke page email login x dapat dia kuar page not found… ni la yg pelik tetapi benar heeee… try punya try akhirnya aku buat cam ni terus jadi..

Buka IE->tools->internet options->connection->Lan Setting dan seterusnya tick seperti yang ditunjukkan pada image di bawah..

Akhirnya berjaya gak aku settlekan beberapa masalah mereka… Dalam buat kerja sempat gak makan nasi dan minum air kopi heee… Mula-mula tu aku x nak join tp bila banyak kali di ajak aku pun join la heee….. Sambil makan sambil berborak dan berkenalan coz inilah kali pertama aku datang… ada sorang lelaki tu dia offer nak cadangkan suruh aku keje di bawah PPDK… Di bwh PPDK ada 13 buah sekolah semuanya… dia kata senang ckit kalu ada juruteknik… kalu ada problem psl komputer aku kena turun… fuh… 13 buah sekolah tussss… mampuih aku… mampukah aku???… berdayakah aku??…. demamkah aku???? sakitlah aku???

Lupa nak ambil limau china masa nk blkkl x leh mkn kt opis aku huuuu


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: