internet problem

30 01 2008

Masalahnya komputer lain dapat tetapi dua komputer yang lain tidak dpt connect dgn internet… aku tgk kat internet connection cable bersambung… pastu aku try tgk ip …

caranya buka cmd-> taip ipconfig

result yang kuar aku tgk ia berbeza ip gateway dengan komputer yang dapat… so aku pun terfkir mcm mana nak buat default ip gateway…

caranya:

  • pastikan pada icon yg di tanda bulat tidak ada pangkah. sekiranya ada pangkah ini bermakna cable tidak bersambung.


  • kedua, selepas anda klik pada icon yg ditunjukkan di atas maka page seperti di bawah ini akan dipaparkan. selepas itu klik pada properties.

  • Kemudian, klik pada internet protokol.

  • selepas itu, klik pada advanced.

  • seterusnya, klik pada add.

  • akhir sekali setkan ip gateway.pastu klik add.. dengan ini ip gateway default ialah yg anda telah setkan td.

Alhamdulillah akhirnya berjaya gak setle 1 pc yang masalah ip gateway…

try buat kat pc yang kedua still x dpt gak… tgk ip gateway dah sama tp x dpt gak… try punya try rupanya dns server plak x sama… so kena set default ler…

caranya :

langkah utk set ip dns server lebih kurang sama dgn yg atas cuma pilih DNS.. kl yg di atas tadi pilih IP setting .. selepas itu klik pada add.

masukkan ip dns server… kebiasaanya ip dns server dgn ip gateway same je…

alhamdulillah akhirnya selesai gak masalh tersebut… sekiranya anda ada cara yang lebih mudah dan berkesan sila tambag kt comment agar dapt dikongsi bersama…

sekian jumpa lg…

p/s: kaedah ini berdasarkan pengalaman dan try and error…



Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: