Pelik tetapi benar

31 01 2008

Tentu anda rasa pelik tajuk di atas kan?…. aku xde idea nak letak tajuk apa huuuu… Hari ni nak kongsi psl pengalaman aku selesaikan masalah internet kat PPDK… apa PPDK tu? Aku sorang je yg tau kui.. kuii… kalu dpt teka belanja saya mkn tengahari heee…

Sewaktu tengah wak keje tiba-tiba kerani dtg dan dia bgtau kt PPDK minta tolong tgk masalah komputer…. so aku pun pergilah dgn jalan kaki huuu… dekat je dengan kt aku keje… sebelah tmpt aku keje je..

Bila sampai kt sana diorang pun bgtau la masalahnya…

Read the rest of this entry »





free cd ubuntu

31 01 2008

Sebelum ni aku pernah guna os linux seperti fedora, cent os dan… lupa plak huuu… Best jugak la guna linux ni coz mencabar ckit dan ia free dan sesuai utk programmer utk open source…. tetapi window still xleh tinggal kerana ia dah sebati dgn jiwa heee… Kebiasaannya os linux hanya digunakan utk belajar…. tidak dinafikan juga ada yang terus tinggalkan window apbl menggunakan linux..

Akhir-akhir ini Ubuntu menjadi pilihan hati bagi pengguna-pengguna linux… sebelum ini aku dah copy dengan member cd ubuntu yg versi lama tetapi sekarang ni versi terbaru iaitu 7.10… cepatnya upgrade huuu… so apa lagi aku pun try cari la kt google kot2 ada cd free… cari2 memang ada utk yg di download, beli dan cd di hantar ke alamat dgn free.. heeee… bagus tul open source ni…. siap bg free nak post ke alamat rumah lg… kalu download maybe mengambil masa gak… beli kat kedai cepat tp kena beli plak huu…. aku rela menunggu heee…. so aku pun mengambil keputusan utk free post request…

Read the rest of this entry »





refresh network connection

31 01 2008

sewaktu kita sedang melayari internet atau bila on komputer utk menggunakan internet tetapi tidak dapat access internet… Kita tengok pada icon status network connection bersambung… tetapi xleh access internet… pastu tgk ip address, ip dns server dan gateway dah betul… ping ip gateway pun dapat tetapi x blh access internet gak….

So samalah masalah ini terjadi di organisasi tmpt aku kerja…. Kebiasaannya ini berlaku di sebabkan setting ip network secara automatic… bukan di setting secara static… so apa yg perlu anda lakukan hanyalah refresh network connection… chek it out… 🙂

Read the rest of this entry »





internet problem

30 01 2008

Masalahnya komputer lain dapat tetapi dua komputer yang lain tidak dpt connect dgn internet… aku tgk kat internet connection cable bersambung… pastu aku try tgk ip …

caranya buka cmd-> taip ipconfig

result yang kuar aku tgk ia berbeza ip gateway dengan komputer yang dapat… so aku pun terfkir mcm mana nak buat default ip gateway…

caranya:

  • pastikan pada icon yg di tanda bulat tidak ada pangkah. sekiranya ada pangkah ini bermakna cable tidak bersambung.

Read the rest of this entry »





handphone ori atau tidak

29 01 2008

salam sejahtera semua,

terima kasih ku ucapkan kpd pembaca dan sesiapa yang melayari blog ini…

Hari ni sebenarnya aku kurang sihat dan ada batuk sikit2… semoga  cepat sembuh dan sihat selalu… rasa nak rehat je hari ni tp malas plak nk pergi klinik utk ambil mc… lagipun demam biasa je…

Aku nk bincang pasal tajuk hari ni iaitu bagaimana cara mengenali handphone ori atau tidak…  sekiranya kita x ada maklumat utk mengenali yg ori atau tidak amatlah rugi kerana… kita beli harga yg mahal tp x original… pakai sekejap je pastu bateri rosak la… itu dan ini la… so penting kpd kita utk mengetahui handphone yg ori…

Utk pastikan handphone ori atau tidak anda perlu tekan pada butan handphone *#06#  utk mengetahui serial no… bandingkan serial no yang ada pada kotak dan bateri… sekiranya ori mesti serial no mesti sama…. sekiranya tidak ini bermakna handphone itu  tidak ori… so hati-hatilah semasa membeli… jangan mudah percaya dan terpedaya dengan penjual… depa ni mulut je manis tp kena ingat dan berhati-hati…

p/s : sekiranya saudara dan saudari ada info tambahan mengenai topik ini bolehlah post dan tambah kat comment semoga ia dpt dikongsi bersama.





Daging rusa

28 01 2008

Pada cuti hujung minggu ini menu rumah bujang bertukar kepada rasepi yang luar biasa heee…. kenapa luar biasa ini kerana menunya ialah daging rusa… harganya lebih kurang rm 18/kg… murah ke?. entahlah aku pun x tau berapa harganya kalu kt semenanjung….

Info tambahan mengenai daging rusa:

Daging rusa terkenal sebagai makanan yang berkhasiat, berprotein tinggi, kurang lemak, kandungan kolesterol yang rendah dan menepati citarasa baru.

p/s: Kepada sesiapa yang tidak pernah makan daging rusi anda bolehlah mencuba kerana daging rusa ini sedap dan lembut di makan.





job first month

24 01 2008

Sedar x sedar hampir sebulan dah aku keje dengan gov…. banyak jugak pengalaman dan ilmu2 yang aku dapat walaupun hampir sebulan aku keje… banyak jugak la kerja yang aku perlu buat dan banyak jugak la masalah yang aku hadapi tetapi alhamdulillah dengan meminta pertolongan kawan2 dan mencari-cari di google akhirnya solve jugak problem aku….

kesempatan ini aku mengucapkan jutaan terima kasih kepada kawan2 yg sudi bantu aku… Diri ini juga meminta maaf sekiranya mengganggu dan menyusahkan semasa meminta bantuan kalian semua….

Antara tugas-tugas yang aku telah lakukan setelah hampir 1 bulan ialah membaiki komputer2 yang rosak… memasang komputer yang baru sampai… format notebook cikgu2… isntall software2 notebook… install antivirus… dan masalah yang teruk ialah pasal wireless…. pening kepala aku dok fikir… dok mencari kat google… tanya member2…. semuanye x menjadi… alhamdulillah akhirnya dpt solve jugak akhirnya…. kerja bidang tehncien ni mencabar jugak dan memerlukan kesabaran dan juga ilmu utk define problem dan solve problem….

Terasa rindu plak nak wak programming balik heee…. task yang akan datang mungkin aku kena developt laman web jadi leh la melepaskan rindu heee… linux pun aku dah x guna skarang ni huuuu… entah ingt ke x command2 asas dlm linux… entah bila plak la leh guna linux ni :(…..

Pengalaman inilah yang memberi ilmu kepada kita sebenarnya…. sekiranya anda ada masalah anda haruslah menggunakan kemudahan search engine kerana ia sangat penting kpd kita utk mendapatkan maklumat dan menyelesaikan masalah kita….