norton ghost

24 11 2007

Sebelum ini aku hanya pernah dengar nama dan fungsinya sahaja apa itu ghost dan kegunaannya… so, hari ini aku dapat peluang utk berkongsi maklumat ini dengan anda semua… Sebelum ini sekiranya kita format komputer memerlukan masa yang sangat lama lebih kurang 1 hingga beberapa jam utk format komputer… tapi dengan software ini ia dapat menjimatkan masa… ia hanya diperlukan beberapa minit sahaja… hebat kan… maybe kerana ini ia diberi nama norton ghost”.. antara fungsi yang lain kita boleh backup window… di sini saya cuma ceritakan bagaimana ingin backup window… tetapi kita juga sebenarnya boleh menggunakan kaedah ini utk format beberapa hard disk.. bayangkan sekiranya kita perlu format komputer 50 buah so berapa lama masa di perlukan.. andaikata 1 buah mengambil masa paling kurang 2 jam…. kira berapa?… tetapi dengan norton ghost ini beberapa minit sahaja bagi 1 buah.. kira berapa kalau 50 buah?.. jauh bezanya kan….. kita gunakan kaedah di bawah ini juga utk install window…

 

 

Langkah-langkahnya

 

  • kita perlukan installer norton ghost 2003.
  • setelah kita install ghost tadi, kita backup windows. Perlu diingat, untuk membuat backup ini kita memerlukan ruangan kosong didalam hard disk kita. Ruangan yg diperlukan mungkin sama size atau kurang daripada window asal kita. Sekarang kita boleh mula membuat backup windows.
  • Buka program ghost yg telah diinstall tadi kemudian klik pada butang backup dan Seterusnya klik “next”.
  • Pilih drive C kemudian klik pada butang “next” seperti didalam arahan.
  • Step seterusnya, sila klik pada butang “Browse” untuk memilih drive simpanan bagi backup kita nanti.
  • akhirnya, masukkan nama file backup windows kita kemudian save dan ikuti arahan seterusnya sehingga proses itu selesai.

Proses ini akan memakan masa 3-4 minit bergantung dengan kelajuan komputer itu sendiri. Tempoh masa untuk restore juga adalah sama. Aapabila proses ini berakhir, ia bermakna kita telah memiliki backup windows yg lengkap.

 

Adalah lebih baik sekiranya kita membuat backup ini ketika window kita masih elok dan belum mengalami sebarang masalah. Ini adalah kerana apabila kita restore nanti ia akan kembalikan window sebagaimana keadaannya sewaktu kita membuat backup dahulu.

Bagi proses restore juga adalah tidak begitu susah. Kita hanya perlu klik pada restore kemudian Browse utk mencari semula file backup yang telah kita buat tadi. Hasilnya, ia akan kembalikan windows kita kepada yang asal.

Antara kelebihan backup yang kita buat ini antaranya kita tidak perlu kerap kali setup window sekiranya ia bermasalah. Proses ini adalah lebih menjimatkan masa berbanding menanti sehingga berjam-jam untuk menggantikan window baru.

 

Antara lain, kita tidak perlu bimbang untuk mencuba program-program baru kerana kerosakan window akan dapat dibaiki hanya dalam masa beberapa minit. Ia juga baik untuk melindungi komputer dari virus-virus dan jangkitan kuman kerana proses restore ini akan menghilangkan virus-virus tersebut dan kembalikan window kepada keadaan asal.

 

 

Advertisements

Actions

Information

3 responses

5 04 2008
vhya

gmn ce crnya qt agr mdh mengkloning hardisk???

7 04 2008
bersama0805

Cara yg termudah ialah menggunakan software antaranya ialah norton ghost…. kelebihannye seperti yang dinyatakan……

15 09 2008
rida

ada gambar waktu mengkloning hardisk pake Norton Ghost 2003 ngga’???
klo ada minta donk………

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: