format hard disk

6 11 2007

Setelah sekian lama aku tidak terlibat dengan kerja hardware hari ini aku perlu format hard disk dan install win xp. Dengan itu aku ingin berkongsi ilmu mengenai format hard disk. maybe, pada yang biasa tentu perkara ini biasa je kan..🙂 tp memang senang pun .. tp tujuan aku menulis di sini adalah utk berkongsi kerja yang aku buat..

Antara langkahnya :

  • Sebelum masukkan cd OS anda perlu set pada BIOS utk mula-mula baca pada CD-ROM. Biasanya anda perlu tekan pada keyboard button “DEL” atau “F8” semasa windows sedang boot.(Pastikan cd OS telah sedia ada dlm cd rom).
  • Kemudian tekan “ENTER” untuk baca CD-ROM.
  • Seterusnya ikut arahan yang di paparkan.

Sekiranya anda ada dua hard disk anda perlu set pada jumper slave atau master pada hard disk. Selain itu juga anda boleh gunakan cable IDE utk bezakan slave atau master. Anda boleh lihat pada cable IDE yang bersambung pada motherboard akan tertulis IDE 1 atau sebaliknya…

sekiranya anda ada masalah anda boleh tanya pada comment…. Penerangan di atas hanya ringkasan sahaja.


Actions

Information

One response

7 07 2009
hilmi

bleh tunjukkan cara x mcm mana nak format komputer dr awal sampi akhir..
information ini amt bergune skali..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: